Кръвният тест може да определи дали имате анемия или не

Търся начини да създам „тихо“ пространство в мозъка си

Прочетох толкова много за подхода на дзен към мислите и чувствата. Тъй като мозъкът ми не следва формула като конвенционална, предизвикана от МС, това ме очаква като път напред. Така че намерих начин да разсея мозъка си или маймуните в него по начин, който е изработен около уникалния му начин на работа.

Когато мога да създам това „тихо“ пространство, се постига много. Не само мислите ми минават през ума ми, но използвайки комбинация от медитация и решаване на проблеми по проблемите, които възникват ежедневно, мозъкът ми се поддържа ангажиран.

Наскоро прекарах известно време в събиране на тоалети, не поради суета, а защото сезонът отново се променя, така че трябва да обърна внимание на това, което нося, за да не ми стане много горещо. Докато мозъкът ми е съсредоточен върху задача, маймуните не могат да го разсейват. Когато се въртя в главата си с различни идеи за изпълнение на ежедневни задачи около дома си, мозъкът ми е ангажиран и следователно може да се съсредоточи.

Научих се също да се съсредоточа върху вниманието и здравия разум. Отново давам на мозъка конкретна задача. Това може да е нещо толкова просто и рутинно, колкото изкачването по стълбите.

Фокусът е върху контрола на температурата или идеите за мобилност. За мое голямо учудване, винаги измислям нови неща, които да опитам. За мен това представлява лична цел и конкретен начин да успокоя мозъка си и впоследствие ума.

Успокоявам маймуните в мозъка си и използвам ефективно спокойното си време. Медитацията с фокусирано съзерцание ще успокои ума, след като маймуните се разсеят с някаква задача. Това е моят личен начин да извлека максимума от трудната ситуация.

Важно: Мненията и становищата, изразени в тази статия, са на автора, а не на здравето на всеки ден.

Абонирайте се за нашия бюлетин за множествена склероза!

Най -новото в множествената склероза

MS няма да ми отнеме всички удоволствия в живота

От Тревис Глисън, 29 април 2021 г.

Проучването на изследваното лекарство за МС Evobrutinib има обнадеждаващи резултати

Евобрутиниб е първият в класа на BTK инхибиторните лекарства, оценен за лечение на МС.

От Брайън П. Дънли, 26 април 2021 г.

20 години живот с МС, без редакция

От Тревис Глисън, 23 април 2021 г.

Новоодобреното лекарство Ponvory на MS намалява умората, показват проучвания

Ponvory също намалява рецидивите и новите лезии при хора с рецидивиращи форми на МС.

От Брайън П. Дънли, 21 април 2021 г.

С МС социалната изолация беше моя норма преди пандемията COVID-19

От Мона СенАприл 21, 2021

Как гмуркането и възстановяването на Gannet ми напомнят за живота с МС

От Тревис Глисън, 15 април 2021 г.

Телемедицина за MS Care: Два палца нагоре

Пациентите с МС и доставчиците на здравни грижи казват, че биха искали да запазят виртуалните посещения като опция в бъдеще, дори след отшумяването на пандемията. . .

От Дон Рауф, 13 април 2021 г.

Как моят саморазговор ме защитава физически и емоционално

От Мона СенАприл 9, 2021

Как да настроя домашно работно пространство с MS в ума

От Тревис Глисън, 9 април 2021 г.

Значението на грижата за мускулите, когато имате МС

От Тревис Глисън, 1 април 2021 г. «

Да останеш активен може да помогне в борбата с умората на Крон. Джордан Сименс/

Симптомите на Крон като коремна болка и чести движения на купата могат да повлияят на съня ви и да изчерпят енергията ви. Разберете как да се борите с умората, свързана с Крон.

От времето, когато 43 -годишната Рондел Домиличи е диагностицирана с болестта на Крон на 12 години, тя се ангажира да живее „нормален“ живот – да участва в дейности, да излиза с приятели, да се стреми да постигне успех както в училище, така и в работата. Но социалният живот, съчетан с изискванията за живот с хронично състояние, я остави изтрита до края на седмицата. Дори в гимназията тя си лягаше след вечеря в петък вечер и спеше през целия уикенд, възстановявайки енергията си за следващата седмица.

Домили не е сам. Много хора с болестта на Crohn съобщават, че изпитват умора, която може да бъде както симптом на състоянието, така и страничен ефект от лечението. А за някои пациенти на Crohn умората https://harmoniqhealth.com/ може да бъде червен флаг на друг медицински проблем, така че не винаги приемайте, че е нормално.

За Домиличи, директор на прогреса в Crohn’s  Фондация Колит на Америка, от съществено значение е тя да отдели времето си за достатъчно почивка, особено ако знае, че я чака трудна седмица. Тя признава, че в началото беше трудно да откаже покани от приятели, но знаеше, че трябва да го направи.

„За мен е мое желание всеки, който страда от болестта на Crohn, да не се чувства смутен или виновен да каже на хората:„ Не се чувствам толкова добре днес. Бих могъл да използвам малко допълнителен сън, защото утре имам много работа «, казва Домиличи.» Това е такова облекчение и тежест от раменете ви да се чувствате комфортно да го кажете. ”

Прочетете, за да разберете различните причини за умора и как да я лекувате, за да управлявате по -добре здравето си.

6 причини, поради които може да изпитвате умора, свързана с Крон

Качественият сън е важен за поддържане на болестта на Crohn под контрол. Изследване от кохортно проучване, проведено от Фондацията на Crohn’s и Colitis за нарушения на съня и IBD, установи, че пациентите с болестта на Crohn, които са били в ремисия и са съобщили за нарушен сън, са имали двойно повишен риск от развитие на активно заболяване 6 месеца по-късно.

Може да имате умора от различни проблеми със съня и несън, включително:

Необходимостта от нощни движения на червата. Болестите на Крон могат да причинят внезапни, чести изхождания дори посред нощ, което ще ви попречи да спите спокойно през нощта. Продължителността на симптоми като коремна болка. Спазмите и подуването могат да затруднят заспиването. „Понякога е просто въпрос на опит да се почувствате достатъчно удобно, за да заспите и да спите през цялата нощ“, казва Домиличи. Загуба на кръв. Бавната продължителна загуба на кръв от лезии в тънките или дебелите черва може да доведе до анемия, която причинява умора, обяснява д -р Куку Кудхари, доцент по гастроентерология на практика в Университетските болници на Джеферсън във Филаделфия. Един показателен признак на анемия, свързана с Crohn, е кръвта в изпражненията-незабавно се обадете на Вашия лекар, ако това се случи. Дефицит на хранителни вещества. Както при много храносмилателни състояния, болестта на Crohn може да попречи на пациентите да усвоят правилно хранителните вещества, като желязото, особено когато е засегнато тънкото черво. Изследване, публикувано през февруари 2015 г. в BioMed Research International, поддържа, че ниските нива на витамин D (витамин, който идва от слънчева светлина и хранителни източници) е свързан с болестта на Crohn и че добавянето на витамин D може да има терапевтична роля. Странични ефекти на лекарствата. В допълнение към умората, свързана със симптомите, Домили си спомня едно конкретно лекарство, което влоши проблема. „Чувствах се като прегазен от камион“, спомня си тя. Неспособна да става за работа сутрин, тя се обади на лекаря си за смяна. «Някои лекарства могат да направят пациентите анемични», казва Чоудри. повишен риск от депресия.Това може да бъде особено проблематично, когато хората са диагностицирани за първи път, казва Домили, добавяйки, че животът с Crohn в продължение на 31 години й е помогнал да придобие известна перспектива и да открие стратегии за справяне с емоционалните и психологическите предизвикателства.

9 начина за борба с умората на Крон

Вярно е, че изтощението ви може да се дължи на безсънни нощи, стрес и дори ситуации, несвързани с тези на Крон, но понякога може да се наложи медицинска намеса. Работете с Вашия лекар, за да изключите или да отстраните причините за умората Ви и да направите промени в начина на живот, за да се справите. Ето откъде да започнете:

Оценете анемията. Кръвният тест може да определи дали имате анемия или не. В най-тежката си форма анемията е животозастрашаваща. Понякога хората с Crohn’s може да се нуждаят от кръвопреливане, за да подобрят кръвта си и след това да предприемат други стъпки за справяне или предотвратяване на анемията. Вземете добавка. Може да се нуждаете от желязо или допълнителна фолиева киселина. Choudhary казва, че често препоръчва на пациентите да приемат мултивитамини и да правят чести кръвни изследвания. Говорете с Вашия лекар, преди да приемате допълнителни лекарства. Лекувайте пристъпи. Уверете се, че предприемате всички необходими стъпки, за да избегнете и лекувате пристъпите на Crohn. Това означава да приемате предписани лекарства според указанията на Вашия лекар в допълнение към поддържането на здравословна диета и план за упражнения. Сменете лекарствата. Ако умората е страничен ефект от едно от вашите лекарства, може да се наложи да превключите. Правете това само под наблюдението на Вашия лекар. Управлявайте съня. Американците, дори и тези без хронично медицинско състояние, са известни с недостиг на сън. Говорете с Вашия лекар за начините за подобряване на живота с Crohn’s, така че да можете да затворите очите си, особено ако симптомите на болестта на Crohn ви държат будни през нощта. Прегледайте и цялата си рутина за сън, за да се уверите, че си давате шанс да спите достатъчно качествено. Управлявайте стреса. Да, Крон е стресиращ. Стресът сам по себе си е уморителен и може да ви държи будни през нощта. Топла вана, медитация или топла чаша билков чай ​​са чудесни начини да ви помогнат да се отпуснете преди лягане. Яжте добре. Вероятно знаете какви храни и напитки да избягвате, но все пак трябва да изградите здравословна диета с разнообразие от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постно месо от списъка с храни, които можете да ядете. Упражнение. Стремете се към поне 30 минути умерено упражнение през повечето дни от седмицата. Но се консултирайте с Вашия лекар, преди да започнете фитнес план, съветва Choudhary. Ако имате анемия, тренировките могат да ви накарат да се почувствате още по -уморени. „Ако сте над 50 години, ниският хемоглобин и упражненията могат да натоварят сърцето“, казва тя. Управлявайте времето си. „Въпросът е да бъдеш добър в определянето на приоритети и делегирането“, казва Домиличи. „Погледнете седмицата си и почувствайте какво можете да управлявате, а какво не. ”Ако вашият дневен планировчик е претоварен, намалете някои от ангажиментите си.

Ако имате болестта на Crohn, сте свикнали да решавате проблеми, за да управлявате симптомите и пристъпите. Мислете за умората като за друго парче от пъзела, който вие и Вашият лекар можете да разберете заедно.

Допълнителен доклад от Кристин Гордън

Абонирайте се за нашия бюлетин за болестта на Crohn!

Най -новото в болестта на Crohn

Трябва ли да опитате периодично гладуване, ако имате болестта на Крон?

Прекъсващото гладуване може да помогне на хората да отслабнат и да се хранят здравословно, но има няколко причини хората с болестта на Crohn да искат да го избегнат.

От Блейк Милър, 13 април 2021 г.

В тенденция: Готвене за болестта на Crohn

От Алиса Етие, 13 април 2021 г.

Бременна съм и имам IBD-трябва ли да си направя ваксина срещу COVID-19?

От Натали (Спарацио) Хейдън 3 март 2021 г.

Най -добрият съвет на Крон за 2021 г.

Хората с Crohn’s предлагат своите най -добри съвети за управление на възпалително заболяване на червата.

От Блейк Милър, 16 февруари 2021 г.

12 начина да премахнете пристъпа на Крон

Една жена споделя най -добрите си съвети за справяне със симптомите – физически и емоционални – на пристъп.

От Сара Чоуири Симкин, 20 ноември 2020 г.

11 Основни кабинети за хора с болестта на Крон

Дръжте тези лекарства и консумативи без рецепта под ръка, за да предотвратите симптомите си.

От Colleen de Bellefonds, 5 август 2020 г.

Най -добрите смутита за хора с Crohn’s

Смутитата предлагат изобилие от витамини и минерали в лесно смилаема форма.

От Джил Уолдбийзер, 5 август 2020 г.

Справяне със загубата, докато живеете с IBD

От Натали (Sparacio) Hayden 26 юни 2020 г.

Какво трябва да знаят мъжете за болестта на Crohn

Крон може да повлияе на физическото и психическото здраве на мъжете по уникални начини.

От Colleen de Bellefonds, 26 май 2020 г.

Какво трябва да знаете за телемедицината, ако имате Crohn’s

Разберете как назначенията на виртуални лекари могат да ви помогнат да управлявате възпалително заболяване на червата.

От Colleen de Bellefonds, 26 май 2020 г. Вижте всички

Настоящите данни показват, че йога може да бъде от полза за хората, живеещи с ХИВ/СПИН. Малте Мюлер/

Новите лекарствени схеми трансформират диагнозата ХИВ (вирус на човешкия имунодефицит)/СПИН от смъртна присъда в хронично състояние. Но животът с всяко хронично заболяване може да причини по -високи нива на стресова депресия и изследванията показват, че хората, живеещи с ХИВ или СПИН, не са изключение. Може ли практикуването на йога да помогне?

Все още има малко изследвания по темата, но една група медицински експерти наскоро разгледа темата и откри положителна връзка между практиката на йога и намаляването на стреса и тревожността при хора, живеещи с ХИВ или СПИН.

Свързани: Йога отчита ли се като упражнение?

По -малко стрес = по -добра имунна функция

В проучването, мета-анализ на 7 проучвания на хора, живеещи с ХИВ или СПИН, публикуван през февруари 2019 г. в списанието Допълнителни терапии в клиничната практика, изследователите установяват, че хората, живеещи с ХИВ, които са участвали в йога интервенции, съобщават за по-ниски нива на стрес, намалени тревожност и подобрено настроение. „Това е от значение за хората с ХИВ, тъй като по -високите нива на стрес могат да повлияят отрицателно върху имунната функция и прогресията на ХИВ“, казва водещият изследовател д -р Юджийн Дън, асистент в катедрата по психиатрия и човешко поведение в университета Браун в Провидънс, Роуд Айлънд .

Като цяло анализът включва 396 души, живеещи с ХИВ или СПИН, със средна възраст 42. 40 процента от участниците са жени, а 60 процента са мъже. Средно йога програмите, в които са участвали, са продължили 12 седмици и са предлагали 35 сесии в редица видове йога, включително хатха, ащанга, виняса и интегративни практики.

Въпреки че има различия в стиловете на йога, „неотдавнашен преглед на рандомизирани контролирани проучвания, сравняващи йога интервенциите с условията за контрол без йога, стигна до заключението, че йога подобрява резултатите от психичното здраве, независимо от използвания йога стил или форма“, казват авторите. Те отбелязаха обаче, че медитативният компонент на йога изглежда е особено полезен за психологическото благосъстояние.

Подобренията в положителния ефект бяха забележими, защото чувството за по -щастливо и по -ентусиазирано за живота на човек „беше установено, че предпазва от стрес и депресия, както и да увеличи ангажираността със здравословно поведение, включително физическа активност и социално поведение, и води до подобряване на съня, “, Съобщава проучването. „Стресът също е свързан с физическото здраве, включително по -лоша имунна функция и ускорена прогресия на заболяването при хора, живеещи с ХИВ. ”

Свързани: Йога за начинаещи: Какво трябва да знаете преди първия си клас

Започване на йога практика: Поддържане на отворен ум, практикуване на търпение

В крайна сметка Дън и неговите съавтори, смесица от колеги, свързани с Центровете за поведенческа и превантивна медицина в болница Мириам в Провидънс, Медицинското училище Алперт в Браунския университет, Училището по обществено здраве на Браунския университет и Университета на Кънектикът в Сторс , Кънектикът, „условно заключаваме, че йога може да има благоприятен ефект върху стреса и психологическите резултати за хората, живеещи с ХИВ и СПИН. ”